Pohde ei saa vähentää ympärivuorokautisen hoidon paikkoja

9.11.2023

Tiedote

Pohteella esitetään säästettäväksi vuonna 2024 leikkaamalla 565 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että palveluasumisen paikat vähenevät neljänneksellä. Jo nyt tilanne on monien erityisesti muistisairauteen sairastuneiden kohdalla kestämätön. Hoitopaikkoja ei riitä läheskään kaikille tarvitseville. Jos paikkoja vielä vähennetään, voidaan puhua katastrofista ja heitteillejätöstä. Yli 90 prosenttia ympärivuorokautisessa hoivassa olevista sairastaa tällä hetkellä pitkälle edennyttä muistisairautta.

Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus välttämättömään huolenpitoon.

”Muistiyhdistyksellä näemme jatkuvasti, miten uupuneet, usein iäkkäät omaishoitajat hoitavat läheisiään viimeiseen tippaan asti ja sen ylikin. Vähintään yhtä moni muistisairauteen sairastunut elää yksinäisenä ja turvattomuutta tuntien omassa kodissaan ilman riittävää hoivaa. Kun inhimillisyyden raja tulee vastaa, on yhteiskunnalla oltava tarjota ympärivuorokautista hoitoa”, Oulun Seudun Muistiyhdistyksen toiminnanjohtaja Paula Ylikulju sanoo.

Muistisairaiden määrä kasvaa huimaa vauhtia. On arvioitu, että joka vuosi 23 000 suomalaista saa muistisairausdiagnoosin. Pohjois-Pohjanmaa ikääntyy nopeammin kuin mikään muu hyvinvointialue. Se tarkoittaa, että hoitoa tarvitsevia muistisairaita on jatkuvasti enemmän. On älyllistä epärehellisyyttä kuvitella, että pystyttäisiin inhimillisesti ja asianmukaisesti hoitamaan tämä koko ajan lisääntyvä joukko.

Pohde uskottelee saavansa selkäpiitä karmivalla leikkauksellaan kasaan jo kuudessa kuukaudessa 17,25 miljoonaa euroa säästöt. Säästöjen perustelut jäävät epäselviksi. Aiempien selvitysten mukaan jo neljä vuorokausikäyntiä kotihoidon asiakkaan luona tulee kalliimmaksi kuin ympärivuorokautinen palvelukotipaikka. Mistä saadaan valtava määrä lisää kotihoidon työntekijöitä vai aiotaanko ihmiset jättää heitteille? Ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja ei voida vähentää ainakaan ennen kuin kotihoidon riittävyysongelma on ratkaistu. Tällä hetkellä tie kotihoivaankin on monella tukossa henkilöstön riittämättömyyden vuoksi. Suunnitteluvaiheessa Pohteella vakuutettiin, että kotihoito laitetaan kuntoon ja vasta sitten vähennetään ympärivuorokautista hoivaa. Nyt ollaan kuitenkin toimimassa väärässä järjestyksessä. Hoitopaikkaa tarvitseva muistisairas ei selviä yhteisöasumisyksikössä vaan tarvitsee jatkuvaa valvontaa. Pohteen alueella on kehitetty hyviä ja lupaavia toimintamalleja ikääntyneiden hyvinvoinnin tukemiseksi. Toteutuessaan nämä leikkaussuunnitelmat vesittäisivät laadukkaan työn.

Vetoamme Pohteen aluevaltuutettuihin: Nyt aiottua säästöpäätöstä ei voi hyväksyä

Oulun Seudun Muistiyhdistys järjestää asiaa koskevan mielenilmauksen Oulun keskustassa. Mielenilmaus lähtee liikkeelle Otto Karhin puistosta perjantaina 10.11.2023 klo 15.30. Reitti kulkee Pakkahuoneenkatua pitkin Rotuaarille, Rotuaarin läpi Kauppurienkadulle ja kulkue jää Kauppurienaukiolle Valkean eteen. Paikalla on Muistiyhdistyksen edustajia, terveydenhuollon ammattilaisia sekä muistisairauteen sairastuneiden läheisiä kertomassa kokemuksiaan ja näkemyksiään.

Kutsumme median edustajia mukaan.

Lisätietoja Paula Ylikulju,
toiminnanjohtaja
Oulun Seudun Muistiyhdistys ry.
Pohjois-Pohjanmaan maakunnallinen ikääntyneiden järjestöverkosto
p. 040 716 1401, paula.ylikulju@osmy.fi

Lotta Pellilä, toiminnanjohtaja
Suomenselän Muisti ry.
p. 044 705 9284

Katariina Suomu, toiminnanjohtaja
Muistiliitto
p. 050 567 6445


Vaikuta nyt tähän tärkeään asiaan ja allekirjoita adressi! 

Muista välittää. Oulun Seudun Muistiyhdistys. Muistiliiton jäsen.