Muistisairauksien hyvä hoito kannattaa!
16.4.2025
Hetki sitten valittiin uudet päättäjät kuntiin ja hyvinvointialueelle. Äänestäjien parhaiksi katsomat ovat paljon vartijoina, kun tulevien neljän vuoden aikana päätetään esimerkiksi muistisairauteen sairastuneiden hoidon kriteereistä, omaishoitoon liittyvistä asioista ja monista muista kansalaisille tärkeistä arjen rakennuspalikoista.
Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla elää 11 000 muistisairausdiagnoosin saanutta henkilöä. Heistä 500 on työikäisiä. Lisäksi on liuta heitä, jotka eivät ole hakeutuneet tutkimuksiin, eivätkä siten ole tarvitsemansa hoidon piirissä. Todellinen sairastuneiden määrä on siis tilastoista ilmenevää isompi.
Muistisairaudet lisääntyvät koko ajan. Jo nyt niistä syntyy vuosittain vähintään kahdesta kolmeen miljardin euron kustannukset. Muistisairaat ihmiset ansaitsevat hyvän ja ihmisarvoisen hoidon. Säästöjä tavoiteltaessa ei siten voida lopettaa ihmisten hoitoa tai jättää omaishoitajia heitteille, vaan kannattaa panostaa muistisairauksien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen diagnosoitiin. Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia muistisairauksista olisi ennaltaehkäistävissä. Tarvitaan tehokasta elintapaohjausta ja FINGER-toimintamallin jalkauttamista koko maakunnan alueelle. Pohde onkin ilahduttavasti ottamassa koppia MuistiTerve Pohjois-Suomi -hankkeen aloittamasta uraauurtavasta työstä FINGER-elintapaohjauksen laajentamisessa Pohjois-Suomessa.
Toinen asia, jonka toivoisi rahakirstun vartijoiden pistävän merkille on se, että kaikkein kalleimmaksi tulee diagnosoimaton muistisairas. Muistisairauksiin ei ole toistaiseksi parannuskeinoa, mutta lääkehoidolla taudin etenemistä pystytään monen kohdalla merkittävästi hidastamaan. Ellei hoitoon pääse, kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan tarve tulevat akuuteiksi nopeammin. Siksi olisi viisasta varmistaa, että muistitutkimuksiin pääsee matalalla kynnyksellä. Yhtä tärkeää on pitää huolta siitä, että järjestöt voivat jatkaa työtään muistiperheiden rinnalla, että päivätoimintaa kehitetään asiakkaiden tarpeista käsin, että omaishoitajia tuetaan ja ympärivuorokautiseen hoivaan pääsee tarvittaessa.
Pohteen alueella toimivat muistiyhdistykset; Oulun Seudun Muistiyhdistys, Suomenselän Muisti ry, Koillismaan Seudun Muisti ry ja Raahen seudun Muistiyhdistys tekivät yhdessä kampanjatyötä, jotta valitut päättäjät olisivat tietoisia muistiperheiden todellisuudesta, omaishoitajien tilanteesta ja heidän tukemisensa merkityksestä samoin kuin niistä toimenpiteistä, joilla muistisairauksien aiheuttamiin haasteisiin kannattaisi vastata sekä inhimillisestä että taloudellisesta näkökulmasta.