Kuntavaaleissa lyödään pöytään arjen pelimerkit – nyt tarvitaan kaikki töihin muistiystävällisten kuntien puolesta!

Kuntavaalit lähestyvät, vaikka korona punoo niidenkin ympärille epävarmuuden seittiä. Ilmassa leijuvat kysymysmerkit ovat osaltaan hillinneet kuntavaalipöhinän yltymistä. Perin hiljaista on toistaiseksi ollut, vaikka h-hetki lähestyy samaa tahtia lisääntyvän valon kanssa.

Näillä näkymin vaalit joka tapauksessa pidetään erilaisilla turvatoimilla varmisteltuna. Pelkona on, että äänestysprosentti jää matalaksi ja demokratian toteutuminen kyseenalaiseksi. Se ei ole kenenkään kannalta toivottava lopputulos, siksi meidän kaikkien olisi syytä hieman terästäytyä. Pysähtyä hetkeksi miettimään, minkälaisessa kunnassa haluamme elää seuraavat neljä vuotta ja kenen toivomme päättävän omasta ja läheistemme puolesta. Sillä on nimittäin väliä.

Kuntavaalit ovat tärkeät vaalit. Monessa mielessä tärkeimmästä päästä, sillä niissä valittavat päättäjät tekevät joka viikko kansalaisia läheisesti koskettavia ja heidän arkeensa suoraan vaikuttavia ratkaisuja. Moni ajattelee, että sote-uudistus vie isoimmat pelimerkit kuntapäättäjien ulottumattomiin. Uskon kuitenkin, että edelleen kuntapäättäjillä tulee olemaan arvovaltaa niissä laajemmissa pöydissä, joissa jatkossa väännetään peistä soteasioissa.

Kampanjointikin tulee olemaan tällä kertaa erilaista kuin normaalioloissa. Poissa ovat makkarantuoksuiset, kuumaa kahvia höyryävät torikojut ja kilpaa karkkeja sekä vaaliblankettejaan tyrkyttävät puolueet ehdokkaineen. Innostusta eivät tule nostamaan myöskään live-vaalipaneelit, vaan on tyydyttävä etätilaisuuksiin. Itse vaalien merkitys ei tästä kuitenkaan heikkene.

Muistiliitto on lanseerannut omat kuntavaaliteesinsä hyvissä ajoin. Somekampanja muistiystävällisen kunnan puolesta on jo reippaassa vauhdissa. Päivityksiä kannattaa jakaa ja teemoista virittää keskusteluja päättäjiksi aikovien kanssa. Tärkeää on puhua niistä myös äänestäjille, jotta he pitäisivät muistiasiat mielessään äänestyskopissa numeroita pyöritellessään.

Oulun Seudun Muistiyhdistyksessä toivomme, että mahdollisimman monet ottavat tehtäväkseen viedä eteenpäin muistisanomaa. Pyrimme värväämään laajan joukon niin kutsuttuja kuntavaalilähettiläitä tätä tarkoitusta varten. Asiantuntija- ja tukikeskus Pohjois-Pohjanmaan Muistiluotsi järjestää maaliskuun 22. päivä etätilaisuuden, jossa evästetään asiasta kiinnostuneita. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan, kuulemaan ja keskustelemaan. Muistiyhdistyksestä on saatavilla myös kuntavaaliamateriaalia, jota voi hyödyntää keskusteluissa ehdokkaiden kanssa tai jakaa eteenpäin.

Tärkeää olisi, että mahdollisimman monet muistiasioista jyvällä olevat lähtisivät myös ehdokkaiksi eri puolueiden listoille. Ehdokashankinta käy juuri nyt kuumimmillaan, kun puolueilla on vielä noin viikko aikaa täydentää listojaan. Jos kuntapäättäjän tehtävät kiinnostavat, ota rohkeasti yhteyttä paikallisiin aktiiveihin. Uskon, että saat kiitollisen vastaanoton!

Muistiystävällinen kunta on tärkeä tavoite, joka toteutuakseen vaatii tekijöitä. Tartupa sinä haasteeseen! Vaalit ovat neljän vuoden välein, mutta muistisasiat ja aivoterveysteemat pysyvät tärkeinä joka päivä. Niistä on pidettävä jatkuvasti ääntä.

Ei muuta kuin kampanjahousut jalkaan, puhelin käteen ja kaikki verkostot käyttöön! Vaaleilla ratkaistaan yllättävän paljon.


Muistiasiantuntija Meri Alaranta-Saukko

2.3.2021