Työharjoittelussa OSMY:llä 9.-27.8.2021

Saavuin 9.8.2021 kauniina kesäaamuna kolmen viikon mittaiseen työharjoitteluun Oulun Seudun Muistiyhdistykselle (OSMY) uteliaana näkemään, millaista on kolmannen sektorin toiminta muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä tukemiseksi. Opiskelen Oulun Ammattikorkeakoulussa toimintaterapiaa ja alkamassa on toinen opintovuoteni. Harjoitteluni tavoitteena on ollut tutustua lähi- ja matalan kynnyksen palveluihin, oppia miten toimintaterapiaa voi hyödyntää niissä sekä saada kokemusta asiakastyöstä keskustelujen ja haastattelujen kautta.

Kuin tilauksesta ensimmäisenä päivänä pääsin heti mukaan kuukausipalaveriin, jossa olivat mukana kaikki yhdistyksen työntekijät ja jossa käytiin lävitse sekä toiminnan että hankkeiden tilannekatsaus. Pääsin huomaamaan työntekijöiden osaamispohjan laajuuden ja sen, kuinka yhdistyksen toiminta on monipuolista ja monimuotoista: hankkeiden nimet Muistiparkki, Muisti ja ruoka, Pariskuntatoiminta, Muistiluotsi ja Kiinni elämässä tulivat esiin kokouksessa ja huomasin olevani informaatiotulvan keskellä. Ilahduin siitä, kuinka monipuolista toiminta on ja siitä, että pääsisin työskentelemään todellisessa moniammatillisessa tiimissä! Tulevat viikot osoittivatkin, kuinka moniammatilliselle tiimille oli yhdistyksessä käyttöä, sillä muistisairaiden ja heidän läheisensä kohtaaminen, aktivoiminen, opastaminen sekä tukeminen vaativat monialaista osaamista. Olin myös ilahtunut siitä, että yhdistyksellä toimii kaksi oman alani asiantuntijaa, toimintaterapeuttia, joilta voisin oppia siitä millaisissa työtehtävissä toimintaterapeutit voivat kolmannella sektorilla toimia.

Heti samana päivänä pääsin mukaan yhdistyksen yhteislaulutilaisuuteen Ainolan puiston kesäteatteriin, jossa sain huomata kuinka ilmaisutaidoilla ja niiden hyödyntämisellä on myös keskeinen rooli yhdistyksen toiminnassa. Laulut olivat vieraita minulle, vaikka itsekin olen laulua harrastanut. Sen sijaan osallistujat, jotka olivat arvioni mukaan pääosin yli 60-vuotiaita, lauloivat tyytyväisinä Maaretin ja Juhon esilaululla ja säestyksellä. Osallistujien ilo tarttui minuunkin ja ensimmäistä kertaa elämässäni koin, että työn tekeminen ei välttämättä olekaan aina harmaata puurtamista, vaan voimaannuttavan ilon jakamista!

Samalla viikolla tutustuin myös työikäisten päivätoimintaan Muistiparkissa. Siellä sain rikastuttaa ymmärrystäni kohtaamalla ensimmäistä kertaa kiireettömästi ihmisiä, joilla on muistisairaus ja keskustelemalla heidän kanssaan. Yksi harjoittelun pääteemoista olikin ihmisten kohtaaminen ja heidän kanssaan keskusteleminen sekä mahdollinen palveluohjaus. Sain myös oppia Muistiparkin luottamuksellisuudesta, joten harmikseni en voi kertoa itselleni merkittävistä ihmisten kohtaamisista sen enempää. Kuitenkin luottamuksellisuuden taitojen opettelu on ollut erittäin tärkeää tulevan ammattilaisuuteni kannalta.

Kävin mukana myös yhdistyksen vapaaehtoisten Syysstartti-tapahtumassa, jossa pääsin oppimaan vapaaehtoisten merkityksestä yhdistystoiminnassa. Oli mieleenpainuvaa kuulla heidän elämäntarinoitaan siitä, kuinka he ovat vapaaehtoistyöhön päätyneet ja millaisia kokemuksia vapaaehtoistyössä heille oli kertynyt. Pääsin päivän päätteeksi kantamaan ensimmäistä kertaa itsekin korteni kekoon ohjaamalla vapaaehtoisten ryhmälle tietoisen läsnäolon (Mindfulness) -harjoituksen. Sen ajatuksena oli herätellä vapaaehtoisten läsnäolotaitoja ja kehotietoutta, vähentämään stressaavista tilanteista aiheutuvaa kuormitusta heidän elämässään.

Sattumoisin ensimmäisellä viikolla oli myös yhdistyksen toimistolla avoimien ovien ilta, koska yhdistys osallistui Oulun Taiteiden Yöhön. Mukautin sujuvasti työpäivääni tulemalla toimistolle vasta puolilta päivin, sillä taiteiden yö jatkui iltaseitsemään. Tapahtumassa osallistuin käytännön järjestelyihin parhaani mukaan ja ajauduin lopulta auttamaan ohrarieskojen paistamisessa ja tarjoilussa asiakkaille yhdistyksen toimiston sisäpihalla. Tapahtumassa asiakkaat olivat paikalla kiireettömästi ja sainkin mahdollisuuden keskustella ihmisten kanssa ja harjoitella toimintaterapiasta kertomista, mikä oli eräs harjoitteluni tavoitteista. Tapahtumassa oli myös erityisen ilahduttavaa se, kun yhdistyksen porukka oli pukeutunut vanhanaikaisiin suomalaisiin vaatteisiin ja heistä koottu musiikkiryhmä esitti perinteisiä suomalaisia kansanlauluja iloisen koreografian ja dramaturgian höystämänä. Sain nähdä kuinka iloinen ja välitön työyhteisö voi parhaimmillaan olla!

Muistiluotsissa keskeistä on myös koko Pohjois-Pohjanmaan alueella toimiminen ja kuljinkin henkilökunnan mukana mm. Pudasjärvellä Muistiovet-kurssilla sekä Haukiputaalla Luontolomalla. Aiempaa kokemusta Mindfulness-ohjaajana pääsin hyödyntämään omaisten, läheisten ja pariskuntien ryhmien ohjaamisessa. Luontolomalla mukana oleminen oli ehkä harjoitteluni mieleenpainuvin kokemus, sillä vietimme siellä kolme päivää muistisairaiden ja heidän omaistensa kanssa, järjestäen ohjelmaa heille aamusta iltaan. Tämä oli hyödyllistä oman oppimiseni vuoksi eritoten, koska ymmärtämykseni ihmisistä ja heidän haasteistaan syveni, kun olin heidän kanssaan pidempään tekemisissä. Luontoloma antoi myös tilaisuuden pidempään haastatteluun, jossa pääsin harjoittelemaan opiskelemiani toimintaterapian arviointimenetelmiä sekä asiakkaan haastattelemista. Kuten luontolomilla usein, istuimme myös nuotion äärellä ja lauloimme nuotiolauluja. Olen tykännyt aina kitaralla säestämisestä ja laulamisesta, joten niitäkin taitoja oli mukava päästä työharjoittelussa hyödyntämään. Ylipäätään meillä kaikilla, kun on omat vahvuutemme ja kykymme, haastan kaikkia blogia lukevia heittäytymään elämään omaa työtään ja vapaa-aikaansa omaa persoonaansa ja taitojaan näkyviksi tuoden!

Tämän blogin myötä haluan kiittää OSMY:n henkilökuntaa tuesta ja opastuksesta harjoittelujaksoni aikana! Iloa ja valoa pian alkavaan syksyyn!


Terveisin toimintaterapiaopiskelija Ari